BAIA MARE

Baia Mare

Poate cel mai dinamic oras din provincie, Baia Mare este si un punct important de legatura intre Romania si principalele zone comerciale de langa granita.

Din punct de vedere turistic, Maramuresul, departe de capitala tarii si departe de vestul europei, mai are multe de aratat. Putini sunt cei care cunosc traditia si portul popular sau locurile superbe ale manastirilor maramuresene. La tot pasul, turistul,  gaseste departe in munti, la cote inalte de pana la 1100m, restaurante si pensiuni situate pe langa cele mai frumoase lacuri din zona.

Baia Mare poate deveni un nod modal de intrare în două zone turistice de mare potențial, Maramureșul istoric și Bucovina. În același spirit, acțiunile administrației vizează recalibrarea imaginii orașului pe plan național și internațional, din oraș al poluării în oraș verde, din oraș minier în oraș al culturii.

Astfel, au fost promovate inițiativele privind candidatura pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii și constituirea Parcului Natural Firiza, capitalizând potențialul creativ, respectiv peisager al orașului. Această repoziționare în vederea creșterii turismului este de natură să creeze noi investiții, noi locuri de muncă și un nou suflu în economia locală.

In Baia Mare, industria extractivă, a fost înlocuită ca pondere în volumul activității economice prin consolidarea industriei prelucrătoare și creșterea consumului cu 25%, într-o vreme în care a stagnat în majoritatea centrelor urbane ale țării. Sectorul Horeca a crescut cu 15% și IT&C-ul cu 40%, contribuind cu 15 milioane de euro în plus față de ce producea în 2010. Serviciile și activitățile profesionale dau semne de consolidare, ocupând o pondere din ce în ce mai mare într-o piață extrem de volatilă.

Cinci ani de tranziție economică de succes

Sistarea activităților miniere și recesiunea globală de la debutul decadei au avut, în mod surprinzător, un impact limitat asupra economiei locale. Cifrele colectate de Oficiul Național al Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Maramureș vin în sprijinul aceastei afirmații. Astăzi, persoanele juridice și fizice care întreprind activități economice pe raza municipiului Baia Mare numără cu 25% mai mult decât în 2010.

540 milioane de Euro a produs industria manufacturieră în Baia Mare în anul 2012. Exact aceeași cifră a constituit venitul comercial înregistrat în municipiu. Împreună, cele două domenii realizează 70% din venitul local, fiecare producând cu aproximativ 120 milioane de Euro mai mult decât în 2010.

Domeniul relevant cu cea mai mare creștere ca reprezentativitate în piață este cel al transporturilor, dublându-și cifra de afaceri în cinci ani, până la 130 milioane de euro în 2014. 

Municipiul Baia Mare pare să-și reclame din ce în ce mai mult poziția de hub regional de transporturi pe filiera Ungaria-Ucraina și asta în condițiile unei accesibilități limitate atât geografic, cât și la nivel de infrastructură.

Daca nu ai mai fost pe aici, iti recomandam cu putere sa vizitezi Maramuresul. Daca n-ar fi pentru prima oara…atunci ai un motiv bun de a reveni pe meleaguri maramuresene!

 

BAIA MARE